sv. Jan Pavel II. rodinám

Rodina žije ze svátostí

Drahé rodiny!
Nebojte se rizik! Boží síly jsou o mnoho mocnější než vaše obtíže! Nesmírně větší než zlo, které působí ve světě, je účinek svátosti smíření, která není církevními otci nadarmo nazývaná „druhým křtem“. Mnohem účinnější než zkáza přítomná ve světě je Boží síla svátosti biřmování, která přivádí křest ke zralosti. Neporovnatelně větší je především moc eucharistie.


Ježíš je položen do hrobu

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Kristův pohřeb. Nevelký smuteční průvod byl vskutku královský: Matka, věrní učedníci, zbožné ženy a Nikodém. Kráčejí ve smuteční průvod a začínají chápat slova života: „Tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby nezahynul nikdo, kdo v Něho věří, ale aby měl věčný život.“
(Chvíle ticha)


Modlitba

Matko očekávání, nauč nás věřit, že z odumřelého zrna uloženého do země se vynoří jakoby nově narozené ovoce Lásky Otce: Kristus, Tvůj Syn, vítěz nad smrtí.
Matko Nejsvětější, prameni každé útěchy, pomoz nám, abychom neklesali na duchu ani tehdy, když nejdražší osoby najednou nám vezme smrt, když bez viditelného důvodu vše zůstane prázdné; když vědomí, že pomíjíme, se stává počátkem smrtelného strachu.

Tobě, Panno, Matko nezměrné bolesti a nesmírného pokoje, vzdáváme čest a dík navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.