sv. Jan Pavel II. rodinám

Ježíš Kristus je uprostřed rodiny

Drazí manželé a rodiče!
Nebeský Ženich je s vámi. Víte, že je Dobrý pastýř, a znáte jeho hlas. Víte, kam vás vede, jak bojuje, aby vám zajistil pastviny, na nichž najdete život a budete jej mít v hojnosti; víte, jak se staví dravým vlkům a je stále připraven vyrvat jim své ovce ze spárů: každého manžela a každou manželku, každého syna a každou dceru, každého člena vašich rodin. Víte, že jako Dobrý pastýř je ochoten dát za své stádo svůj život. Vodí vás po cestách, které nejsou příkré a nehrozí na nich léčky mnoha současných klamů; opakuje dnešnímu světu celou pravdu, jako když ji sděloval farizeům nebo když ji hlásal apoštolům, kteří ji pak zvěstovali ve světě.


Ježíš je sňat z kříže

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Ježíšovo mrtvé tělo složili Matce na klín a Ona Ho přivine k sobě, jako kdysi v Betlémě. Ježíš zemřel, Maria musí žit dál, ponořená do moře bolesti. Naplnilo se Simeonovo proroctví. Golgotu obklopilo ticho. Josef z Arimatie jde k Pilátovi prosit, aby mu vydali tělo. Kdesi nablízku naříká Magdaléna. Jan mlčí a užaslá zem se chystá přijmout svého Stvořitele.
(Chvíle ticha)


Modlitba

Maria, se Synem v náručí jsi ztělesněním bolesti. V Tvém mlčení je obsažen nářek matek celého světa, které pláčou nad zabitými dětmi.
Nauč nás, Panno přečistá, abychom byli pro naše bratry a pro naše sestry znamením Tvého spolucítění: lásky, která chápe a odpouští, utěšuje a podporuje, která věří, která doufá a která miluje.

Tobě, svatá Maria, Bolestná Panno naděje, vzdáváme čest a dík navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.