sv. Jan Pavel II. rodinám

Rodina je lékem na civilizaci požitku

Drahé rodiny!
Dnešní společnost je civilizací výrobků a požitku, civilizací „věcí“, a nikoli „osob“. Je to civilizace, v níž jsou osoby užívány jako věci. V kontextu civilizace požitku se žena může stát pro muže předmětem, děti se mohou stát překážkou pro rodiče a rodina se může stát institucí, která překáží svobodě svých členů. Je zřejmé, že se rodina v podobné kulturní situaci musí cítit v ohrožení, protože je napadána u samého základu. Láska manželů a rodičů má schopnost podobné rány léčit, pokud ji uvedené nástrahy nezbaví její regenerační síly. Tato schopnost závisí na Boží milosti odpuštění a smíření, díky níž člověk získává duchovní energii začínat stále znovu. Právě proto se členové rodiny potřebují setkávat s Kristem v církvi v podivuhodné svátosti pokání a smíření.


Ježíš na kříži umírá

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Kristus zápasí se smrtí. Bojuje jako člověk, kterého opouštějí síly. Bojuje jako Bůh, proti kterému se rozběsnily pekelné síly. Úzkost umírání vydere z Ježíšových úst výkřik: „Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?“ V okamžiku smrti člověk nevolá toho, kdo by neexistoval. Syn Boží nezapochyboval o Otci. Ježíšův výkřik se tajemně nese věky, neboť i my, zapleteni do tragických otázek o smyslu existence, voláme k nebi právě slovy z kříže: „Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?“
(Chvíle ticha)


Modlitba

Ježíši, zápas je již ukončen; zraněnou nohou jsi rozdrtil hlavu odvěkého nepřítele; nenávist byla poražena a poražena byla i smrt. Ježíši, „je dokonáno“: jako vítěz vstupuješ na místo svého odpočinutí a svým věrným zanecháváš zbraň vítězství: pokoru, mírnost, odpuštění. Ježíši, nyní Tě Otec obdarovává slávou a Ty, Bůh, vládneš z Kříže.
Přijmi, Ježíši ukřižovaný, naše vyznání víry a lásky, Ty jsi náš Bůh, náš vykupitel, Ty jsi jediný Král a jediný Pán.

Tobě, Ježíši, jenž jsi umírající zvítězil nad smrtí, buď čest a sláva navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.