sv. Jan Pavel II. rodinám

Přikázání lásky není utopie

Drahé rodiny!
Dnešní svět si myslí, že láska nemůže být od nikoho požadována a nikomu ukládána a že je to svobodná volba, již mohou lidé přijmout nebo odmítnout. V tom všem je kus pravdy. A přesto je tu skutečnost, že Ježíš Kristus nám zanechal přikázání lásky, stejně jako Bůh přikázal na hoře Sinaj: „Cti svého otce i svou matku.“ Láska tedy není utopie – je dána člověku jako úkol, jenž má uskutečňovat s pomocí Boží milosti. Ano, civilizace lásky je možná, není to utopie. Je však možná jen díky trvalému a živému vztahu s Bohem.


Ježíš je ukřižován

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Naše rozjímání o umučení Pána Ježíše nikdy není dokonalé, vždy má své hranice, neboť i my máme spoluúčast na zločinu, neboť i my jsme viníky. Den za dnem, noc za nocí přibíjíme Ježíše na kříž svými hříchy a lhostejností k osudu bližních.
(Chvíle ticha)


Modlitba

Ježíši, v Tobě, v Tvém posledním výdechu je naše naděje; v Tvém umučení naše síla; v Tvém slově odpuštění je naše záchrana.
Pane Ježíši, vzpomeň na nás v hodině našich úzkostí a zkoušek. Ježíši, vzpomeň na nás v hodině našich pochybností a strachu. Ježíši, vzpomeň na nás v hodině naší smrti.

Tobě, Ježíši, kterému se z dlaní řine krev, jenž omývá a vykupuje – buď čest a sláva navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.