sv. Jan Pavel II. rodinám

Výchova – „postupné plození“

Drahé rodiny!
Jednou z oblastí, v nichž je rodina nenahraditelná, je jistě oblast náboženské výchovy, díky níž rodina roste jako „domácí církev“. Plodit podle těla znamená započít další postupné „plození“ prostřednictvím celého výchovného procesu. Proces výchovy směřuje k sebereflexi, jíž je dosaženo tehdy, když člověk začíná s přibývající zralostí vychovávat sám sebe.


Jeruzalémské ženy pláčou nad křížem

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Jeruzalémské ženy, v jejich pláči zaznívá nářek smutečních písní, zpívaných na všech kontinentech v každém čase dějin. A my, Tvá dnešní církev, synové jeruzalémských dcer, s pokorou nasloucháme upozornění, které k nám zní: „Dcery jeruzalémské, neplačte nade mnou, plačte nad sebou a nad svými dětmi.“ Božím darem jsou slzy, které způsobují úlevu v utrpení, navracejí klid ducha a srdce litující svých hříchů.
(Chvíle ticha)


Modlitba

Pane Ježíši, který jsi plakal nad Jeruzalémem, neboť odmítal přijmout dar Tvého pokoje, nedovol, aby jiná odmítnutí se staly příčinou dalších ruin.
Uděl nám dar slz; dar pláče nad našimi hříchy, i nad hříchy celého světa, aby se obměkčila zatvrzelá srdce a vydala ovoce svatosti a spravedlnosti.

Tobě, Ježíši, Muži Bolesti s tváří poznamenanou krví, slzami a potem, buď čest a sláva navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.