sv. Jan Pavel II. rodinám

Čtvrté přikázání – úcta a láska

Drahé rodiny!
Přikázání – Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi – je úzce spjato s přikázáním lásky. Mezi „ cti “ a „miluj“ je pevné pouto. Úcta je svou podstatou spjata se ctností spravedlnosti, ale tu nelze plně vyjádřit bez pomoci lásky: lásky k Bohu a k bližnímu. A kdo je člověku blíž než členové vlastní rodiny, rodiče a děti? Vyžaduje-li čtvrté přikázání úctu k otci a k matce, vyžaduje ji také k dobru rodiny. … Jakoby rodičům připomínalo: jednejte tak, aby vaše chování zasluhovalo úctu a lásku vašich dětí!


Ježíš padá pod křížem podruhé

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Kristus padá znovu, a znovu vstává. Napíná všechny síly, aby šel dál, aby do konce snášel osud člověka. V tomto pádu na zem je Ježíš s těmi, kteří trpí a jsou blízko zhroucení v důsledku návratu bolesti.
(Chvíle ticha)


Modlitba

Pane Ježíši, dej nám milost zvedat se po pádech, abychom šli za Tebou po cestě, která vede ke Kříži, oltáři Tvé oběti. Dej, abychom spolu s Tebou mohli být nablízku tomu, který trpí, který padá, pochybuje, je zoufalý. Abychom zmírnili jeho bolest, rozptýlily jeho pochybnosti a ulevili jeho utrpení.

Tobě, Ježíši, jenž jsi padl na zem a z hrobu země jsi vstal z mrtvých, buď čest a sláva navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.