sv. Jan Pavel II. rodinám

Manželství je svátost

Drahé rodiny!
Rodina získává svou vnitřní pevnost z manželského svazku, který Kristus povýšil na svátost. Manželství – jako svátost – je smlouva osob uzavřená v lásce. A lásku může prohlubovat a chránit jedině Láska, ta Láska, která je nám „vylita do srdce skrze Ducha svatého, který nám byl dán.“ (Řím 5,5) Je potřebné, aby si manželé toto dobře uvědomili. Je nutné, aby od samého počátku žili se srdcem i myšlenkami obrácenými k Bohu, aby jejich otcovství a mateřství z tohoto pramene čerpala sílu k neustálému obnovování se v lásce.


Ježíš padá pod křížem poprvé

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Pán Ježíš, padá na zem. Ponižující pád naplňuje velikostí. Nemaje sil, padá na zem, kterou sám stvořil. Tíha hříchu světa Ho najednou povalila na cestě k smrti. A přece – On padá dobrovolně, chce zakusit, jak umírá člověk, chce z kříže, který nese na ramenou, postavit pro nás bránu ráje. Když se Pán Ježíš zvedá po pádu, smrt se chvěje a nás ohromuje moc Jeho milosrdenství.
(Chvíle ticha)


Modlitba

Pane Ježíši, skrze lásku jsi vzal na sebe naše slabosti. Skrze lásku jsi padl na zem – na křížové cestě; z lásky ses hned nato zvedl, abys splnil Otcův záměr.
Buď nám, Pane, společníkem na cestě, která vede do království života. Podpírej nás, když nás svírá strach, když nás sráží únava.

Tobě, Ježíši, solidární s člověkem v slabosti, buď čest a sláva navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.