sv. Jan Pavel II. rodinám

Rodina je „veliké tajemství“

Drahé rodiny!
Moderní smýšlení nesnáší tajemství. Nepřijímá tajemství člověka, muže a ženy, a nechce ani uznat, že plná pravda o člověku byla zjevena v Ježíši Kristu. Nestrpí zejména „veliké tajemství“ o rodině a usilovně proti němu bojuje.
Církev ale stále vyznává, že manželství je jako svátost manželské smlouvy „velikým tajemstvím“, neboť vyjadřuje Kristovu snoubeneckou lásku k jeho církvi. A že původní vzor rodiny je nutno hledat v samotném Bohu, v trojičním tajemství jeho života. Božské „My“ je věčným vzorem lidského „my“, především onoho „my“, které je utvářeno mužem a ženou stvořených k Božímu obrazu a k Boží podobě.


Ježíš přijímá kříž

Klaníme se Ti, Pane Ježíši Kriste, a děkujeme Ti …
neboť svým křížem jsi vykoupil svět.


Rozjímání

Kristus, beroucí kříž na svá ramena, vstoupil do bolesti a samoty všech lidí, kteří ví, že zanedlouho zemřou. Slovy osvobozující lásky vyzývá: „Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorný srdcem.“.
(Chvíle ticha)


Modlitba

Ježíši, náš Vykupiteli, na Tvá ramena se již vkládá kříž. Očekávaný, přijatý s láskou. Je připraven oltář Tvé oběti, katedra nejdůstojnější nauky, tribunál milosrdenství a odpuštění.
Dej, aby mocí Tvé milosti i kříž, který dennodenně přijímá každý z nás, byl vyjádřením lásky a služby, pramen moudrosti, nástrojem společenství a pokoje.

Tobě, Ježíši, osamocený pod tíhou kříže, buď čest a sláva navěky. Amen.


Ukřižovaný Ježíši,
smiluj se nad námi.