Ježíš je sňat z kříže

Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste a děkujeme ti,
neboť svým svatým  křížem jsi  vykoupil svět.


Boží Syn
Pane Ježíši Kristě, tvá matka Maria tě v Nazaretu přijala z rukou Otce skrze Ducha svatého. A nyní tě tatáž matka přijímá z rukou lidí. Maria, vztahuješ ruce vstříc Synu a tiskneš jej k svému mateřskému srdci. Tím ses stala milostným obrazem lidstva vů¬bec. Muži vedou války a pokládají pak usmr¬cená a zubožená těla vojáků, synů a bratrů na klín matkám a sestrám. „Raněné rač vyhojit“, tak zní prosba lidí k Duchu svatému, kterou on skrze tebe plní.
(Chvíle ticha)


Nebeský Otec
Nebeský Otče, tvůj Syn zemřel na kříži osamocen. Ale nezemřel zcela sám: Byla u něho Maria. A v její přítomnosti se modlil dále: „Otče, do tvých rukou poroučím svého ducha!“ (Lk 23,46), a svěřil své matce své¬ho učedníka. Je dobré, Otče, že jsi svou milost postavil také pod zákon mateřství. Kdo k tobě, k Otci, nenajde cestu hned, ten možná dokáže najít tvou otcovskou lásku skrze tvář matky.
(Chvíle ticha)


Duch svatý
Duchu svatý, podle Otcovy vůle jsi způsobil, že Syn se pod Mariiným srdcem stal člověkem. Po devět měsíců se nechal pod srdcem své mat¬ky nosit tam, kam jsi vedl Mariinu vůli. Teď je opět vložen do náruče své matky. A církev jej nyní bude opět v eucharistii nosit k těm, kterým jej podle tvé vůle chce rozdílet.
(Chvíle ticha)


Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi.