Ježíš je svlečen ze šatu

Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste a děkujeme ti,
neboť svým svatým  křížem jsi  vykoupil svět.


Boží Syn
Pane Ježíši Kriste, od té doby, co člověk zhřešil, ví, že jeho osobní integrita je porušena, a chrání ji tím, že své tělo halí do šatů. Tuto ochranu tvé tělesné a dušev¬ní integrity ti nyní strhávají z těla. Nyní jsi vskut¬ku vydán. Už nemůžeš uniknout drzým pohle¬dům lidí. Tvá matka, učedník, kterého miluješ, i těch několik věrných, kteří tě doprovázejí, za¬halují svou tvář, jako si zahaloval tvář Mojžíš, když před tebe předstupoval na posvátné hoře. Pane, chrání tě již jen tvá poslušnost z lásky k Otci, která z tebe činí našeho Vykupitele.
(Chvíle ticha)


Nebeský Otec
Nebeský Otče, tys svého Syna nechtěl ušetřit ani té¬to hanby, neboť jsi chtěl jeho láskou přiodít všechny, kteří byli v koncentračních táborech a gulazích diktátorů zbaveni své důstojnos¬ti, když je svlékli donaha, když byla vydána všanc jejich tělesnost. Otče, tvoje solidární láska myslela na všechno, i na tyto krajní situace ponížení člověka člově-kem.
(Chvíle ticha)


Duch svatý
Duchu svatý, Syn nám slíbil, že přikryješ na¬hotu naší duše svatebním šatem posvěcující milosti. Duchu svatý, dej, abych nechyběl tam, kde je mne potřeba – vedle Syna, v jeho vydanosti, abych chránil ty, kdo jsou zbavováni své důstojnosti Božích dětí.
(Chvíle ticha)


Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi.