Jeruzalémské ženy pláčou nad křížem

Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste a děkujeme ti,
neboť svým svatým  křížem jsi  vykoupil svět.


Boží Syn
Pane Ježíši Kriste, uprostřed rozhodující bitvy proti hříchu teď ještě přicházejí s dětmi jeruza¬lémské ženy, kterým tvůj osud není lhostejný, ale které netuší, o co na této cestě vlastně jde. I zde jim ještě otvíráš oči pro to, co se tu doopravdy děje. Mají spatřit, že jsou sami příčinou tvé cesty. Mají mít možnost v kříži na tvých ra¬menou poznat sami sebe.
(Chvíle ticha)


Nebeský Otec
Nebeský Otče, ty necháváš do velikosti křížové cesty vnikat i lidskou malost a naivitu. Máš trpěli¬vost i s těmi, kdo neznají sami sebe, a proto neznají ani tebe. Křížovou cestou svého Syna chceš lidem otevřít oči pro ně samotné, a tím i pro tebe.
(Chvíle ticha)


Duch svatý
Duchu svatý, tvou mocí se věčný Syn Otce stal v Marii člověkem. Ty kráčíš s ním a poučuješ a utěšuješ skrze něj lidi – on vnᬚí do jejich životních situací světlo. Ty jsi Ut쬚itel, který otevírá lidem oči a posilňuje jejich srdce. Dej, ať mé srdce vnímá, že jsi se mnou často nemohl počítat tam, kde jsi se mnou po¬čítat chtěl! Dej, ať pláču sám nad sebou, abych se mohl radovat ze Syna a z jeho kříže!
(Chvíle ticha)


Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi.