Ježíš padá pod křížem poprvé

Klaníme se ti, Pane Ježíši Kriste a děkujeme ti,
neboť svým svatým  křížem jsi  vykoupil svět.


Boží Syn
Pane Ježíši, na tobě leží tíže člověka. Podle zákona volného pádu hříchu dopadla vina světa na te¬be, silný a nesmrtelný Boží Synu. A přesto je kříž nad tvé síly, když se pod tíhou kříže hroutíš. Máš pro nás slabost, a proto ses stal zranitelným a poru¬šitelným. Ty jsi nás miloval tak, že jsi dovolil, abychom na tebe vložili kříž hříchu.
(Chvíle ticha)


Nebeský Otec
Věčný Otče, bylo to nad tvé síly? Co sis myslel o svém Synu, když ležel v prachu silnice svatého měs¬ta Jeruzaléma pod tíhou kříže? Ty jsi věděl, co mu jeho vtělením ukládáš, a že mu to můžeš uložit. Věděl jsi, že u člověka je v lásce i slabost. Ale je to jediná oblast, ve které se mů¬že dokonale uskutečnit tvoje moc, aby se Syn opět zvedl a nesl kříž dále.
(Chvíle ticha)


Duch svatý
Pane, při svém křtu jsi vstoupil do vod Jordánu a nad tebou se zjevila holubice Ducha svatého. Teď vstupuješ pod zákon hříchu světa a tvůj svatý Duch je stále s tebou. Duchu svatý, ve tvé síle Syn k naší spáse opět povstává, s naším křížem na ramenou. Duchu svatý, nedej, abych zůstal při prvním pádu ležet! Nedej, abych propadl beznaději a zoufalství! Učiň, aby pro mne tře¬tí zastavení křížové cesty bylo už znamením Velikonoc.
(Chvíle ticha)


Ukřižovaný Ježíši, smiluj se nad námi.